Gjirokastër

 

Som en av to steder på UNESCOs verdensarvliste i Albania (Butrint er det andre) er Gjirokaster et selvsagt mål for de fleste som besøker Sør-Albania.

 

Byen er mest kjent for sin spesielle arkitektur og ikke minst berømte personligheter. For både den tidligere kommunistlederen Enhver Hoxha og forfatter Ismail Kadare er født i Gjirokaster. I dag er barndomshjemmet til Hoxha gjort om til etnografisk museum.

 

Over selve byen troner borgen i sin Ottomanske stil. Vel innenfor murene kan man besøke det nasjonale forsvarsmueet, se på utsikten, kanonene og tylle i seg en forfriskning på "grotte"-puben. På platået ut mot byen kan man også ta en titt på det amerikanske flyet mange hevder er et spionfly som ble tvunget ned i Albania i 1957. Andre igjen mener piloten kun kjørte seg vill i det dårlige været.


Prøv et froskelår
Når du først har reist inn i landet bør du ikke la sjansen gå fra deg til å prøve froskelår hvis du ikke har smakt dette før. Denne retten er nemlig som en innlandsdelikatesse å regne, og ikke alltid like lett å få tak i langs kysten. I Gjirokaster inntar de lokale sine froskelårmåltider på restauranten Kujtimi. Ikke veldig fancy, men hyggelig betjening og god frosk.


Komme seg hit:
Reisen mellom Saranda og Gjirokaster tar mellom 1 1/4 time og 2 timer alt ettersom hvilken type buss eller minibuss du kjører og hvor mange som skal av og på. Det er jevnlige avganger til sent på ettermiddagen. Flest avganger i høysesongen. Prisen er i underkant av 20 kroner og bussen stopper nede på hovedveien i "nye Gjirokaster". Herfra kan man velge å gå opp til Gamlebyen (ca 10 minutter) eller ta en taxi.

 

 

<< Tilbake til oversikten over severdigheter

 

Albaniaferie © 2009

www.albaniaferie.com