Vær og klima

 

Albania har hva man kan kalle et klassisk middelhavsklima, eller temperert klima. Men hvor mye det regner og hvor varmt det blir varierer veldig alt etter som hvor i landet man befinner seg.

 

Sør-Albania sies å ha mellom 290 og 310 soldager i året – alt etter som hvilke kilder vi skal tro på. I de varmeste sommermånedene er dagtemperaturen som regel mellom 30 og 35 grader i skyggen, mens temperaturen om natten holder seg rett under 20. Vannet er i juli og august cirka 25 grader varmt. Om vinteren er det sjelden at gradestokken viser kaldere enn + 10. Men dette er langs den solrike kysten i sør.


Trekker man inn i landet og opp i fjellene er klimaet preget av mye mer nedbør og en vintertemperatur på minussiden av termometeret. På det kaldeste kan man oppleve temperaturer ned mot minus 20 grader. På grunn av fjellene er den gjennomsnittlige nedbørsmengden i Albania dobbel så stor som i for eksempel Roma i Italia. I følge Wikipedia har hovedstaden Tirana en årlig nedmørsnormal på 1353 millimeter, men i enkelte høstmåneder regner det nesten like mye som i Bergen. En stor kontrast de 300 soldager på kysten sør i landet altså.

Noen nyttige lenker:
Værvarsel for Sarandë: http://www.yr.no/sted/Albania/Vlora/Sarandë/
Værvarsel for hele Albania: http://www.yr.no/sted/Albania/
Klimastatistikk for Albania: http://www.weatherbase.com/weather/city.php3?c=AL&refer

 

Albaniaferie © 2009

www.albaniaferie.com